Публикувано на: чт, Дек. 14th, 2017

Съотношението между надзиратели и затворници е особено критично

Резултатът от последната проверка на прокуратурата в затворите доведе до извода, че е критично съотношението между надзиратели и лишени от свобода.

Разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров е предизвикало проверката по в местата за лишаване от свобода за броя на затворниците и числеността на надзорно-охранителния състав във всеки затвор и затворническо общежитие в страната.

Обезпокоителни данни сочат, че  в затворническото общежитие от открит тип в Плевен, един надзирател се пада на 102-ма лишени от свобода, в Пловдив съотношението е 1:97, а в Стара Загора 1:84.

Главният прокурор е изпратил предложение до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което е изтъкнал, че такова съотношение създава предпоставки за ненадеждна охрана на местата за лишаване от свобода.

Предложението на Цацаров е да бъде утвърден норматив за оптимално съотношение на числеността на надзирателите спрямо лишените от свобода, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода.

„Тази проверка не е първа, а поредна и констатираните слабости са системни”, отбелязва главният прокурор до министър Цачева, напомняйки, че  през 2015 и 2016 г. прокуратурата е сигнализирала за проблемите в затворите и затворническите общежития с писма от главния прокурор и до  министрите на правосъдието – Екатерина Захариева и Христо Иванов.

Коментари

Автор

-